Fællesskabet

Kulturen

Med tiden har vi Nyker-boere fundet ud af, at noget af det vi rigtig gerne vil, det er at knytte bånd og forstærke vores fællesskab, både for store og små, og for unge såvel som gamle. Og med Borgerforeningen som katalysator for rigtig mange tiltag,  forsøger byen stille og roligt at udvide repetoiret.

Helt fast ligger der dog nogle traditioner, som der ganske vist også gerne arbejdes videre med. Det drejer sig især højtiderne fx. om fastelavnsfesten, Sankt Hans, Halloween og juletræstænding.

Fastelavn

Hvis du savner at møde andre børn eller børnefamilier, så kom med til fastelavnsfesten. Her kommer både børn og enkelte voksne udklædt, og gerne til “fuldt hus” i skolens gymnastiksal. Her bliver der slået Katten Af Tønden, uddelt kroner til kattekonge og – dronning og ikke desto mindre juice/kakao og slikposer til alle de deltagende børn. Til slut køler de fleste ned med guf og leg med det ophængte pynt.

Det er en meget farverig dag på en ellers (måske) lidt kedeligt vintergrå dag. Kom og vær med!

Sankt Hans

Sankt Hans er indbegrebet af midsommer. Og vi har en efterhånden en rigtig hyggelig tradition, omend ny; for udover at tænde bålet, bliver der også hejst en stor og smuk midsommerkrans til vejr. Denne blomsterkrans bliver bundet af blomster og blade, som byens borgere selv donerer fra egen have. På denne måde knyttes der også et fællesskab, når flere bidrager, og kransen bliver sjældent ret meget lig den fra det forrige år. Traditionen er dog kun nogle få år gammel, og fik sin start ved en meget hed og tør sommer, hvor vandstanden rundt om i det ganske danske land svandt ind, grill og anden form for åben ild, herunder både grillning og bålafbrænding, blev forbundt. Det betød en Sankt Hans uden bål, og noget andet skulle gerne erstatte bålet. Det blev således midsommerkransen, der nu er kommet for at blive.

Sankt Hans aften afholdes på den grønne plæne ved Præstegårdsmosen, og byder på sang, leg, sjov og ballade og rigtig meget sommeraftenhygge. Det bør prøves.

Halloween

D. 31. oktober breder uhyggen sig snigende om alle hjørner og ind i bybørnenes forventningsglæde, for byen afholder hvert år et Halloween-arrangement for store og små. Byens institutioner plejer lidt på skift at levere flotte udskårne “Jack O’Laterns”, dvs. græskar-lanterner, der stilles rundt i hele Morten Svendsens Have, hvor de i det tiltagende mørke står og ulmer og bidrager til hyggen/uhyggen.

Morten Svendsens Have er som regel samlingsstedet og udgangspunktet for en række aktiviteter, der kan sætte gang i fantasien og i gyseriet. De fleste børn kommer udklædt, og nogle få voksne tør også godt være med på spøgen til stor morskab for andre voksne og især børnene.

Efter nogle fællesaktiviteter bydes der på fællesspisning og derefter mulighed for at gå rundt og lave “trick- or “treat”. For at markere hvor de sliksultne eller balladelystne unger må komme på besøg, sættes der lys uden for husenes indkørsler, indgange etc. for at markere, hvor de er velkomne.

Det er en meget spændende aften, og børnene elsker at gå rundt og se, hvilke sjove påfund der er kreeret rundt om i byen.

Juletræet tændes

Enhver by med respekt for sig selv – uanset størrelse – har selvfølgelig et juletræ, der skal tændes op mod december. Det gør vi da også, forstås! Sammen tænder vi lys i mørket og Per præst giver glædeligt sine bevingede ord med på vejen; sidst om de gratis gaver vi kan give hinanden samt en reference til at huske at værdsætte øjeblikket før det er for sent, hvilket man kan læse i fx. H.C Andersens “Grantræet”.

Det er dog ikke kun byens juletræ, der står på Ny Torv, som lyser op – også de mange festlige og hyggelige indslag i de private haver eller de små lyskæder, der klæder byporte, indkørsler og husgavle byder alle et ønske om en glædelig jul.

Fællesspisning

Et af de nyeste tiltag i byen er fællesspisning; det er blevet mange bevidst, at vi alle ønsker mere fællesskab, noget at mødes om og noget som kan knytte os endnu mere sammen på kryds og tværs af generationer og interesser. Fællesspisning må siges at være blevet et hit.

Maden tilberedes af en kok, så det eneste du skal gøre, er at betale en lille skilling for en portion – men gør det i god tid, for der er rift om pladserne. Der har været meldt udsolgt flere gange.